MOYA, najszybciej rozwijająca się sieć stacji paliw w Polsce, wprowadza w konceptach gastronomicznych Caffe MOYA drewniane sztućce, które już wkrótce całkowicie wyeliminują ich plastikowe odpowiedniki. Jest to kolejna inicjatywa proekologiczna Anwim S.A., właściciela sieci MOYA.
Jedzenie zamawiane na wynos niejednokrotnie wiąże się z użyciem plastikowych sztućców, które po jednorazowym użyciu trafiają do śmietnika. Mając na uwadze eliminację plastiku i odpowiednie gospodarowanie opakowaniami z tworzyw sztucznych, staramy się wprowadzać produkty proekologiczne. Przykładem jest wdrożenie do konceptów gastronomicznych Caffe MOYA sztućców wykonanych z drewna pochodzącego z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony. To nie pierwsze z takich rozwiązań w koncepcie gastronomicznym Caffe MOYA. Klienci zamawiający kawę na wszystkich stacjach MOYA mogą skorzystać z drewnianego mieszadełka, a w dużej części obiektów zostały wyeliminowane torebki plastikowe na rzecz papierowych.
Anwim S.A. rozpoczął także niedawno pilotażowy program polegający na instalowaniu infrastruktury fotowoltaicznej na stacjach paliw. Celem projektu jest poprawa bilansu energetycznego poszczególnych obiektów i pośrednio obniżenie emisji CO2 do atmosfery.