Pointer Profil ogólnodostępny
Aktualności ON MOYA Power Program TankQ Produkty MOYA Stacje MOYA Caffe MOYA LINK 4 Kariera Kontakt Dla Partnerów
A A A kontrast
Kawa

Gorąco zapraszamy na aromatyczną kawę w kąciku kawowym Caffe MOYA. Poniżej krótki przewodnik po dostepnych rodzajach tego napoju.

 

Espresso

Klasyka w najczystszej postaci. Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Sama nazwa napoju  wzięła się od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny. Espresso można pić zarówno z cukrem, jak i bez. Wielu kawoszy przed skosztowaniem esperesso  wypija odrobinę  wody, by przepłukać kubki smakowe  i cieszyć się głębszym smakiem kawy.


Kawa czarna

Kawa na bazie espresso z większą ilością gorącej wody - dzięki temu nie jest tak intensywna w smaku i można się nią rozkoszować o wiele dłużej.

Cappuccino

Napój bazujący na espresso, z dodatkiem gorącego mleka i piany mlecznej. Nazwa pochodzi od brązowawo-czerwonego habitu mnichów kapucynów. Zgodnie z włoskim normami pianka na cappuccino powinna mieć 1-2 cm grubości i charakteryzować się kremową, ciekłą konsystencją, bez widocznych pęcherzy powietrza.

 

 

Kawa z mlekiem

Łagodniejszy w smaku napój na bazie czarnej kawy z dodatkiem mleka - w odróżnieniu od Capuccino i Latte dolewane mleko nie jest wcześniej ani podgrzewane, ani spienione.


Latte

Napój dla tych, dla których cappuccino jest jeszcze za mocne. Więcej gorącego mleka kosztem piany powoduje delikatniejszy smak latte, dający rozkosz najbardziej wysublimowanym podniebieniom.  

 


Mocha

Mocha to wariant kawy latte, składający się z jednej trzeciej z espresso, a dwóch trzecich ze spienionego mleka, z dodatkiem nadającej jej niepowtarzalnego smaku czekolady lub kakao.